6. februar 2014.godine, »Prešernovi dani«  Klub nacionalnih manjina
Udruženje Slovenska iseljenička matica i Udruženje Slovenaca Triglav iz Banjaluke su organizovali dvodnevni kulturni program povodom 8. februara, slovenačkog kulturnog praznika. Program se održao u četvrtak, 6. 2. 2014.godine, u Klubu nacionalnih manjina u Banjaluci i u petak, 7. 2. 2014.godine, u Gradskom pozorištu Jazavac.

U četvrtak , 6. 2. 2014.godine, su se muzičar i kantautor Lado Jakša, pozorišna glumica Nina Ivanič i pozorišni glumac Jernej Kuntner predstavili multivizijskom predstavom "Nebesa pod Triglavom". To je muzički i recitatorski događaj, koji prati fotografska projekcija. Za muziku i fotografiju se pobrinuo Lado Jakša, tokom čega su Jernej Kuntner i Nina Ivanič odlično recitovali pjesme slovenačkih pjesnika od Vodnika do Kocbeka. Muzika, koja je autorski rad Lada Jakše, je uživo izvođena na klavijaturama, a u određenim sekvencama bi je Jakša dopunio muzičkim izvođenjem na saksofonu i klarinetu. Tokom slušanja muzike i recitacija se slušalac uvodi u projekciju fotografija slovenačke zemlje, koja se tematikom i motivima dopunjuje sa muzikom. Mladi polaznici dopunske nastave slovenačkog jezika su sa velikim zanimanjem pratili program i upijali recitacije. Program, koji je trajao 35 minuta nije nikoga ostavio ravnodušnim.

Projekt Lada Jakše "NEBESA POD TRIGLAVOM" predstavlja istovremeno koncertno izvođenje autorske džezovske i ambijentalne muzike uz projektovanu "likovnu partituru", moderno oblikovanu fotomultiviziju, koja prikazuje magiju slovenačke krajine i nudi dvojni estetski doživljaj inventivne zvučne avanture te umjetničke fotografije.