U drugom dijelu druženja urađene su čestitke. Učiteljica i članica udruženja Vanja Perić upoznala ih je sa procesom izrade čestitki. Djeca su precizno i sa zadovoljstvom izradila čestitku, a zatim u nju napisala lijepe želje.

Trosatna radionica je brzo prošla, isprobali smo gotove proizvode i bili su odlični.

Cinnamon Square keksi djelo su sestre Bernarde Gostečnik, nasljednice Vendeline Ilc, koja je ažurirala jednu od najvažnijih slovenačkih knjiga svih vremena: Veliku slovenačku kuharicu.

Sastojci

18 dag brašna, 9 dag putera

9 dag šećera, 2 jaja (odvojeno), kašičica cimeta

krupni kristal šećer za posipanje

Priprema

1. Od brašna prosejanog sa cimetom, puterom, šećerom i žumancima zamijesiti tijesto. Razvaljajte ga pola centimetra debljine i izrežite kvadrate.

2. Stavite ih na podmazan ili obložen pleh, premažite umućenim snijegom od bjelanaca i pospite krupnim kristal šećerom.

3. Pecite kvadratiće cimeta 10-15 minuta na 180 stepeni.

300 g brašna

130 g šećera

110 grama mljevenih oraha

100 g nasjeckane crne čokolade

prstohvat cimeta po želji

2 jaja

250 g putera

U činiji umutiti jaja, dodati šećer, brašno, mljevene orahe, sjeckanu čokoladu i prstohvat cimeta. Maslac naribajte nožem.

Pripremimo dasku za valjanje tijesta, oklagiju i modele. Uzmite komad tijesta, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i izrežite tijesto bilo kojim modelom.

Prijatno!

Barbara Goršič